1. Een led-tv bestaat eigenlijk niet Een led-televisie is niets meer dan een lcd-televisie met een andere techniek voor de achtergrondverlichting, namelijk LED (Light Emitting Diode). Iedere lcd-televisie maakt voor het tonen van de beelden gebruik van achtergrondverlichting. Traditionele lcd-tv's gebruiken hiervoor dunne TL-lampen, de Cold Cathode Fluorescent Lamp (CCFL). Een led-televisie gebruikt in plaats van de CCFL verschillende led-lampjes.
2. Er zijn twee soorten led-tv's Onder de led-televisies zijn er eigenlijk twee varianten met een verschillende techniek van led-achtergrondverlichting: Edge LED en Full LED. Bij Edge LED bevinden zich aan de randen van het beeldscherm witte led-lampjes. Een speciaal paneel (diffuser) spreidt het licht dat deze lampjes geven evenredig over het lcd-scherm. De zwartwaarden bij Edge-Lit LED zijn niet zo diep, en als je van dichtbij kijkt, zie je dat de randen van het scherm meer verlicht zijn dan het midden van het scherm. Om het midden goed te verlichten werken de leds intensiever, met een hoger energieverbruik (dan Full LED) als resultaat. Bij Full LED (synoniemen: Direct LED; Array LED; Matrix LED) daarentegen zitten de witte led-lampjes verspreid achter het hele lcd-paneel. Hierdoor kunnen de led-lampjes - al dan niet in groepen - lokaal gedimd of zelfs volledig uitgeschakeld worden. Leds moeten minder 'hard' werken omdat het hele paneel wordt verlicht. Een variant op de lokaal gedimde witte leds is RGB LED. Deze leds maken gebruik van rood, groen en blauw om meer kleuren weer te geven. Misschien vreemd om horen, maar de gecombineerde lichtoutput van rode, groene en blauwe leds zorgt voor witter licht dan mogelijk is met één witte led.
3. Led-tv's zijn energiezuinig en milieuvriendelijk De led-lampjes zijn een energiezuiniger manier om het scherm te verlichten dan de klassieke achtergrondverlichting. Ze zijn extreem efficiënt en produceren meer licht per watt dan een traditionele gloeilamp. Bij donkere beelden worden leds ook (bijna) volledig uitgeschakeld. Dat leidt tot energiebesparingen van wel 40% in vergelijking met traditionele lcd-televisies. Bovendien bevatten leds geen kwik wat bij de CCFL-lampen wel nog het geval is. Als elke tv in de wereld zou ingewisseld worden voor een led-tv dan zou heel Duitsland van stroom kunnen worden voorzien met de besparingen die dat oplevert, aldus Samsung op de IFA 2009.
4. Led-televisies bieden heel wat voordelen op beeldvlak Door leds lokaal te dimmen of uit te schakelen kan men de contrastverhouding verhogen en voor diepere zwartwaarden zorgen. Een indicatie van die zwartwaarden zie je bij de contrastverhoudingen die fabrikanten vermelden bij hun led-tv's. De contrastverhouding is kort omschreven het verschil tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat het scherm kan produceren. Led-tv bijvoorbeeld claimen een contrastwaarde van 1 miljoen op 1, tegenover de 50000 op 1 voor traditionele lcd-tv's. De led-lampjes reageren ook sneller op veranderingen. De veegeffecten die optreden bij snel bewegende beelden zoals sportuitzendingen zijn hierdoor sterk teruggebracht. De leds zorgen bovendien voor een betere kleurweergave dan de CCFL-lampen. De optische golflengte van fluorescentielampen heeft immers een kleinere bereik dan leds. Door bovendien voor RGB-leds te kiezen kan men het kleurenbereik verder uitbreiden.
5. Led-televisies hebben een betere kijkhoek Bij traditionele lcd-televisies neemt het contrast af wanneer de kijkhoek groter wordt, ondanks grote inspanningen de voorbije jaren. Met de led-techniek staat de kijkhoek van een lcd-televisie bijna op gelijke voet met de plasmatelevisie.
6. Led-televisies zijn dunner Bovendien nemen leds minder plaats in dan fluorescentiebuizen waardoor de televisies dunner gemaakt kunnen worden. Vooral bij de Edge Lit-techniek is dat het geval. Worden de leds achter het paneel geplaatst, dan is de plaatsbesparing beperkter.
7. Led-televisies blijven duur Led-televisies zijn voorlopig nog duurder dan vergelijkbare lcd-televisies of zelfs plasmatelevisies.
8. Led-televisies zijn nog niet beter dan plasmatelevisies Met de led-achtergrondverlichtingstechniek hebben lcd-televisies een flinke inhaalbeurt op plasmatelevisies gemaakt. Toch kan een led-tv nog steeds niet tippen aan een plasmatelevisie wanneer het gaat om diepe zwartwaarden en levendige kleuren. Bovendien zijn plasmatelevisies de laatste tijd erg goedkoop geworden.
9. Waarom niet meer leds? Een Full HD-televisie telt vandaag 1920 x 1080 pixels. In een ideale situatie zou iedere pixel zijn eigen lichtbron moeten hebben. Dus voor elke pixel een led. De huidige leds zijn vandaag niet klein genoeg om individuele pixels in televisies te verlichten. Daarom dat je echte led-tv's enkel ziet bij gigantisch grote schermen in sportstadia. Daarom dat groepen van leds een aantal pixels verlichten.
10. De led-tv is een tussenstation voor OLED-televisies De lcd-televisies met led-achtergrondverlichting zijn een tijdelijke oplossing die de beeldkwaliteit van de lcd-tv opkrikken. Wachten is het op de OLED-televisies, waarbij het OLED-paneel voor zijn eigen verlichting zorgt. Bij lcd-tv heb je het lcd-paneel en de achtergrondverlichting. Betaalbare OLED-tv's met voldoende grote schermafmetingen zullen pas eind 2010 of 2011 beschikbaar worden.
Bron: Elektrozine.be
|